De plek waar je staat, is heilige grond

Mystieke dagen

Toen de monniken van Tibhirine ontvoerd werden, lag het dagboek van Etty Hillesum op het nachtkastje van broeder Christian de Chergé. Hij had herhaaldelijk over haar spirituele zoektocht gepreekt in zijn gemeenschap. Ondanks de verschillen in tijd, situatie en achtergrond zijn er verrassende raakpunten tussen dat joodse meisje uit Amsterdam en die Franse monniken in Algerije. Ze wilden elk op hun plek trouw blijven aan het engagement waarvoor ze gekozen hadden, niet vluchten voor de dreiging, vanuit een intens zoeken naar God eenvoudig dienstbaar zijn en een pleister op vele wonden zijn, verschillen overstijgen, niet haten, want ‘alleen liefde heeft toekomst’.

 

Op vrijdagnamiddag 5 november brengt Eddy Van Waelderen een lezing over ‘Spirituele levenskunst in dramatische omstandigheden. De weg van Etty Hillesum’.

De lezing van zaterdagvoormiddag 6 november heeft als titel ‘Tot nederigheid geroepen. De spirituele erfenis van Christian de Chergé’ en wordt verzorgd door Bert Claerhout.

Zaterdagnamiddag is er een panel met de twee sprekers en met de deelnemers over raakpunten en verschillen tussen de naar voor gebrachte figuren en vooral over hoe hun mystieke bewogenheid en engagement onze spirituele zoektocht vandaag kan inspireren en uitdagen.

 

Korte tweedaagse van vrijdag 5 november om 14 u. tot zaterdag 6 november 2021 om 16 u.

Bijdrage: 95 euro (volpension)